Floorball'un Kökenleri

Şu anda dünya genelinde popülaritesi hızla artan bir spor olan floorball, 1960'lı yıllarda İsveç'te ortaya çıkmıştır. Floorball'un temelleri, klasik buz hokeyi oyununun iç mekanlarda ve hokey pateni olmadan oynanması fikrine dayanır. Zamanla özelleştirilmiş ekipmanlar ve kurallarla zenginleşerek bağımsız bir spor dalı haline gelmiştir. 1970'lerin sonuna doğru İsveç, Finlandiya ve İsviçre'de floorball kulüplerinin kurulmasıyla bu spor dalı formel bir yapıya kavuşmaya başlamıştır.

Uluslararası Yayılım ve Tanınma

Floorball'un Uluslararası alandaki ilk adımları, 1986 yılında kurulan Uluslararası Floorball Federasyonu (IFF) ile atıldı. IFF'nin kurulması ve kuralların standartlaştırılması ile beraber floorball, Avrupa'da hızla yayıldı ve okulların beden eğitimi programlarına dahil edilmeye başlandı. 1990'lar ve 2000'ler boyunca Asya ve Amerika'da da popülerlik kazanarak dünya geneline yayılan bir spor halini aldı.

Floorball Dünya Şampiyonaları ve Ligler

Yayıldıkça daha çok ülkede ulusal düzeyde ligler oluşturulan floorball, 1996'da ilk resmi Dünya Şampiyonası'nı İsveç'te düzenledi. O zamandan bu yana, hem erkekler hem de kadınlar kategorisinde düzenli olarak dünya şampiyonaları yapılmakta ve sporun profesyonelleşmesine önemli katkılarda bulunulmaktadır. Değişik yaş gruplarına yönelik dünya şampiyonaları ile de floorball, gençler arasında popülerliğini artırmaktadır.

Floorball'un Türkiye'deki Durumu ve Gelişimi

Türkiye'de floorball sporu yeni yeni tanınmaya ve ilgi görmeye başlamıştır. Üniversiteler ve bazı spor merkezlerinin öncülüğünde yayılmaya çalışılan floorball, genç sporculara hitap eden dinamik yapısı ile dikkat çekmektedir. Yavaş yavaş organizasyonlar ve ligler kurularak floorball'un Türkiye'deki temelleri atılmaktadır.

Yıl Olay
1960'lar Floorball İsveç'te ortaya çıktı.
1970'ler Sonu Avrupa'da floorball kulüpleri kurulmaya başlandı.
1986 Uluslararası Floorball Federasyonu (IFF) kuruldu.
1996 İlk resmi Dünya Şampiyonası İsveç'te düzenlendi.
2000'ler Asya ve Amerika'da da popülerlik kazandı.

Sıkça Sorulan Sorular

Floorball, 1960'lı yıllarda İsveç'te hokeye benzer bir şekilde iç mekanlarda oynanarak ortaya çıktı.

Floorball'un uluslararası alandaki ilk resmi organizasyonu, 1986 yılında kurulan Uluslararası Floorball Federasyonu (IFF)'dir.

Türkiye'de floorball yeni yeni tanınmaya başlayan bir spor dalıdır. Üniversiteler ve spor merkezleri sayesinde yavaş yavaş yayılmakta ve ilgi çekmektedir.