Disk Golf Terimleri Rehberi

Disk Golf sporu, detaylı kuralları, teknikleri ve özel jargonuyla, her geçen gün daha fazla ilgi çeken dinamik ve eğlenceli bir aktivitedir. Bu yazımızda, Disk Golf ile ilgili teknik terimleri ve bu terimlerin ne anlama geldiğini açıklıyor olacağız.

Temel Disk Golf Terimleri

Disk Golf'te bazı temel terimler her oyuncunun bilmesi gereken kavramlardır. 'Tee' tabiri, oyunun başladığı ve ilk atışın yapıldığı noktayı ifade eder. 'Fairway', tee'den sepete giden yolda, genellikle çim veya toprakla kaplı alandır. 'Basket' veya 'Hole', atışın hedefi olan ve puan kazanmayı sağlayan metal sepettir.

Atış Çeşitleri ve Teknikler

Her Disk Golf oyuncusu, farklı atış tekniklerini bilmeli ve bu tekniklerle kendini geliştirmelidir. 'Drive' uzun mesafe atışları için kullanılırken, 'Approach' daha kısa mesafe atışları ve oyuncunun sepete yaklaşmasını sağlayan atış türünü ifade eder. 'Putt', genellikle sepete çok yakın bir mesafeden yapılan ve puan kazandıran atıştır.

Disk Golfte Puanlama Sistemi

Disk Golf'te kullanılan puanlama terimleri golf sporundan alınmıştır ve hangi atışın kaç puan değerinde olduğunu belirtir. 'Par', bir oyuncunun belirli bir deliği tamamlaması için beklenen atış sayısıdır. Eğer oyuncu sepeti bir atışta tamamlarsa 'Ace', iki atışta tamamlarsa 'Eagle', bir atış eksik tamamlarsa 'Birdie', bir atış fazla tamamlarsa 'Bogey' terimleri kullanılır.

Disk Golf Jargonu ve Terminolojisi

Disk Golf oynarken sıkça karşınıza çıkacak olan bazı özel jargonları ve terimleri de bilmek oyuncu için faydalı olacaktır. 'Hyzer', diskin atış anında eğik ve stabile dönük bir açı ile fırlatılmasını; 'Anhyzer' ise tersi yönde bir açı ile atılmasını belirtir. 'Flick' veya 'Forehand', bir oyuncunun diski önkolunu kullanarak attığı atış teknikleridir. Bunun yanı sıra, oyuncular arasında kullanılan 'Mando' (mandatory), belirli bir yolu takip etmek zorunda olduğunuzu ifade eder.

Terim Anlamı
Drive Uzak mesafe atışı
Approach Sepete yaklaştıran atış
Putt Kısa mesafe ve puan atışı
Par Standart atış sayısı
Ace Tek atışla tamamlanan delik
Eagle İki atışla tamamlanan delik
Birdie Par altında tamamlanan delik
Bogey Par üzerinde tamamlanan delik
Hyzer Eğik atış
Anhyzer Ters eğik atış
Flick / Forehand Önkol atış tekniği
Mando Zorunlu yol

Sıkça Sorulan Sorular

Disk Golf'te 'Par', bir oyuncunun belirli bir deliği tamamlaması için beklenen atış sayısını ifade eder.

Disk Golf'te başlıca atış teknikleri 'Drive', 'Approach' ve 'Putt' teknikleridir. 'Drive', uzun mesafeler için; 'Approach', sepete yaklaşma atışları için; 'Putt' ise kısa mesafe ve puan atışları için kullanılır.

Disk Golf'te 'Ace', bir oyuncunun deliği tek atışta tamamlaması durumuna verilen isimdir ve genellikle bir çukurun ilk atışta sepete girerek tamamlanması anlamına gelir.